1 2 3 4 5

Obserwatorzy

22 czerwca 2012

Wiesz co jesz?

Kiedy karmiłam Igora, oglądałam DDTVN,  w pewnym sensie kontynuację programu Wiem co jem na TVN Style....

kochani zbladłam na informacje jakim świństwem producenci faszerują produkty, które jemy my i  nasze dzieci....

Oto niektóre z nich:

Koszenila - to pochodna robaków, środek do zwalczania wszy, jest naturalnym czerwonym barwnikeim pozyskiwanym z mszyc żerujących na opuncji, używana jest od wielu wieków, podobno nie jest rakotwórcza (dzięki Bogu), ale może powodować alergie, nadpobudliwość!




Ponadto - UWAGA! Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą powodować wstrząs anafilaktyczny (możliwe zagrożenie życia!), a także katar sienny oraz pokrzywkę O.o

Piperonal – związek organiczny stosowany w przemyśle perfumeryjnym oraz jako aromat do likierów. 

 Zrobiło się upalnie i chcemy trochę się ochłodzić jedząc nasze ulubione lody, zobaczcie, co jemy...

Oto przykładowe substancje dodawane do lodów: 

  • aldehyd C17 (C17 to liczba atomów węgla w tym związku chemicznym) stosowany do produkcji gumy i barwników nadaje smak wiśniowy

  • piperonal stosowany w przemyśle perfumeryjnym nadaje smak waniliowy

  • octan etylu używany do czyszczenia skór nadaje smak ananasowy

  • aldehyd masłowy produkcja klejów kauczukowych nadaje smak orzechowy

  • octan anylu to rozpuszczalnik farb olejnych nadaje smak bananowy

  • octan benzylu używany jako rozpuszczalnik azotanów nadaje smak truskawkowy

  • aldehyd C18 używany w produkcji detergentów nadaje smak czekoladowy

 

 Producenci produktów spożywczych zachęcają do kupna ślicznymi reklamami, pięknymi opakowaniami, a tak naprawdę to lipa, tona cukru we wszystkim, potem każdy się dziwi, że dzieci mają nadwagę. Do tego E451 i E452 powodują wypłukiwanie wapnia z kości!! Co może doprowadzić do dziecięcej osteoporozy...

Chemia jest dodawana do wszystkiego!

 

Strzeżmy się:

Czytajmy etykiety, skład produktów, które jemy!! 

Jeśli już kupujemy to kupujmy produkty z naturalnymi barwnikami!

  Z powyższego wyciągamy wnioski - NIESTETY jesteśmy oszukiwani na każdym kroku...

9 komentarzy :

  1. włos na głowie się jeży! Jakiś czas temu właśnie w ddtvn mówili o chrzanie ze słoiczków - zawiera konserwant który hamuje wchłanianie witamin - nie wiedzieć po co go dodają bo chrzan sam w sobie jest naturalnym konserwantem. A chrzan sam w sobie bardzo zdrowy ale nie ten ze sklepu. Pewnie widziałaś też o parówkach z MOM których dzieci nie trawią do 7 roku życia.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O chrzanie nie słyszałam, zaś o MOM-ie, który również dodawany jest do obiadków w słoiczkach - TAK. Szczerze powiedziawszy myślałam, że producenci chociaż troszkę postarali się, żeby maluchy świństw nie jadły - jestem zawiedziona ;/

      Usuń
  2. To prawda same świństwa, ale trudno znaleźć coś teraz naturalnego.
    Coś mi się wydaje, że za parę lat będą nas żywić samymi konserwantami, trucizną, albo nasz organizm się uodporni, albo po ulicach będą chodzić same mutanty;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że zostaniemy zmuszeni do przyrządzania wszystkiego własnymi rękoma... ;)

      Usuń
  3. A o ile smaczniejsze są rzeczy które sami przygotujemy a nie kupimy gotowce! Zawsze, ale to zawsze czytam etykiety!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatko, zgadzam się było by o niebo lepiej, gdybyśmy przygotowywali wszystko sami, ale kurcze... no ja nie mam na to wszystko czasu...;/ mój pierworodny w ciągu dnia zrobi sobie ze 2 drzemki po 30 min... ehh gdyby pospał dłużej to miałabym możliwość coś mu upitrasić.

      Etykiety też czytam zawsze, niedługo wrzucę na mój blog co Was zaszokuje... czego się doczytałam w chusteczkach dla niemowląt...

      Usuń
  4. Słyszałam o tych dodatkach do lodów, szok!

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego ziemniaki gotowane doprawia się chlorkiem sodu (używany do odśnieżania dróg) i gotuje się je - o zgrozo! - w oksydanie (rozpuszczalnik).
    Matko, nie szokujcie się ludzie jak nie macie pojęcia o chemii, zwłaszcza chemii żywności, a głównym źródłem wiedzy o niej jest DDTVN i inna telewizja śniadaniowa! Wszyscy jesteśmy zbudowani ze związków chemicznych o skomplikowanych nazwach a to, że czegoś używa się w różnych niezbliżonych przemysłach świadczy tylko o tym, że jest to związek który można stosować w różnych stężeniach, w obecności różnych katalizatorów i aktywatorów, które zmieniają diametralnie właściwości danej substancji!
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozbawił mnie ten komentarz :) Ekm, no więc posiadam wykształcenie medyczne, swoją wiedzę na temat chemii nie czerpię z telewizji śniadaniowej a raczej z książek :) Tv to taki "napędzacz" przemyśleń...
      Nadal nie rozumiem takiego toku myślenia, bo chlorek sodu inaczej sól (kuchenna) używana jest do odśnieżania dróg - no i co z tego, że tak zapytam? Czy spożywanie soli powoduje raka? Albo wskazany oksydan, czyli woda, powoduje zagrożenie życia, albo reakcje alergiczne? :) Pfff pytanie retoryczne.Każda z wymienionych przeze mnie substancji t powyższym poście w każdym stężeniu jest trucizną, skoro masz takie pojęcie o chemii, zwłaszcza chemii żywności powinnaś to wiedzieć! A nie sypać nam tutaj solą i wodą..."o zgrozo", czytanie ze zrozumieniem z logiką chyba w tym przypadku w parze nie chodzą :)

      Usuń

Dziękuję za zostawienie po sobie śladu na moim blogu.
Obiecuję odpowiednio się odwdzięczyć za zamieszczony komentarz.
Zapraszam również do dodania mnie do obserwowanych oraz polubienia Fanpega OnlyYou na Facebooku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...