1 2 3 4 5

Obserwatorzy

2 lutego 2013

Kasztany suszone Royal Brand - opinia

"Kochany, kochany lecą z drzewa jak dawniej...kasztany"

 

 tak śpiewała dawniej Natasza Zylska, później Edyta Górniak a mnie ta piosenka zainspirowała do gotowania.

 

Pewnie jesteście ciekawi dlaczego akurat ten przebój lat 60, już tłumaczę.

 

 Otóż w ramach współpracy z Royal Brand - polskim producentem przypraw naturalnych, otrzymałam możliwość przetestowania Jadalnych Suszonych Kasztanów pochodzących prosto z Włoch . 

 

 

 

"Kiedyś kasztany występowały tylko na południe od Alp, zostały rozpowszechnione przez Rzymian w Europie Zachodniej i południowo-zachodniej Słowacji (obszar Małych Karpat). Obecnie licznie występuje w basenie Morza Śródziemnego, Azji Mniejszej i na Kaukazie. W Polsce nie występuje dziko; nieliczne egzemplarze rosną w ogrodach botanicznych i parkach, głównie na Pomorzu Zachodnim i Dolnym Śląsku."

 

Świeże kasztany jadane są na surowo, wyschnięte spożywane są po upieczeniu oraz konserwowane jako kompoty. Na Węgrzech i Słowacji przetarta masa kasztanowa, świeża albo mrożona, przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia lub używana jako dodatek do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów), mięs. W Niemczech jedzona jest chętnie zupa kasztanowa. 

 

Producent poleca używać je jako nadzienie do kurczaka, indyka lub zrobić z nich zup krem albo przygotować deser. Są gotowe do spożycia na ciepło lub zimno. Mogą być stosowane jako aperitif, dodatek w sałatkach i mięsach.

 


Kilka sposobów na wykorzystanie Suszonych Kasztanów można przeczytać na stronie Royal Brand TUTAJ.

 

A ja pokażę Wam do czego wykorzystałam ten produkt.

 

 

Zapraszam poniżej:

 

 

 

 Moja pierwsza propozycja to Pieczony Kurczak w ziołach faszerowany kasztanami, morelami i żurawiną.

 

Przepis:

Suszone kasztany Royal Brand oraz bakalie namaczamy na noc w przegotowanej wodzie.

Kurczaka należy oporządzić, oczyścić z piór.

Następnie zamarynować go  świeżą bazylią, posiekanym czosnkiem z olejem rzepakowym. Zioła należy zapakować również w środek kurczaka. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Wstawić kurczaka na 2 godziny do lodówki.

Po 2 godzinach kurczaka ułożyć na desce grzbietem do dołu, mocno ucisnąć pierś dłonią, żeby się nieco spłaszczył. Chwycić za nogi, lekko unieść i przez rozcięcie w dole brzucha włożyć do środka farsz. Delikatnie potrząsnąć tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze ptaka.

Ułożyć tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z wodą z kasztanów i bakalii. W piekarniku nagrzanym do temp. 190–200°C piec 40–60 minut, polewając na przemian sosem z brytfanny i gorącą wodą (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł. 

 

 

 

Kasztany nadały kurczakowi niesamowity orzechowo - migdałowy smak. Dzięki wodzie, w której leżakowały kasztany mięso było soczyste i pełne aromatu. 

Same kasztany są przepyszne, delikatne, mięsiste, no bomba!

Moją drugą propozycją podania jest Wykwintny budyń z kasztanów.

Mój przepis:

Suszone Kasztany gotujemy z listkiem laurowym  w 0,5l podprawionego pieprzem bulionu warzywno-mięsnego przez ok. 40min. do momentu gdy kasztany będą miękkie. Dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Gotujemy całość jeszcze przez 5min. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie całość blenderujemy. 

Budyń przełożyć do miseczek i włożyć do lodówki na około 2godziny.

Smacznego!

 

 

 

 

Zachęcam Was do odwiedzenia Fanpage'a producenta Royal Brand na Facebooku TUTAJ, oraz przejrzenia ich oficjalnej strony  TUTAJ.

Co sądzicie o moich propozycjach?

6 komentarzy :

  1. wow.. poczestuje sie kurakiem:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie cierpię kasztanów :) Ale samo danie wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pysznie:)
    Nie jadłam nigdy kasztanów...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zostawienie po sobie śladu na moim blogu.
Obiecuję odpowiednio się odwdzięczyć za zamieszczony komentarz.
Zapraszam również do dodania mnie do obserwowanych oraz polubienia Fanpega OnlyYou na Facebooku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...