1 2 3 4 5

Obserwatorzy

27 czerwca 2013

Co to jest liofilizacja oraz co może pysznego dzięki niej powstać?


Liofilizacja jest biotechnologicznym procesem wykorzystywanym w wielu dziedzinach.

 

Polega na usuwaniu wody z zamrożonego materiału na drodze sublimacji lodu, tzn. bezpośredniego jego przejścia w stan pary, z pominięciem stanu ciekłego. Może przebiegać pod ciśnieniem atmosferycznym, ale wówczas zachodzi bardzo wolno. W celu uzyskania satysfakcjonujących szybkości usuwania wody, suszenie sublimacyjne prowadzi się pod znacznie obniżonym ciśnieniem. Otrzymany produkt charakteryzuje się wysoką jakością, bowiem w warunkach technologicznych procesu zminimalizowane jest ryzyko wystąpienia reakcji niepożądanych, tj. utlenianie czy wywołanych przez aktywność drobnoustrojów. Proces liofilizacji jest złożony i wieloetapowy. Rozpoczyna się od wstępnego zamrożenia materiału pod ciśnieniem atmosferycznym, następnie prowadzona jest próżniowa sublimacja lodu oraz dosuszanie materiału do żądanej wilgotności końcowej. Jest do tzw. suszenie desporpcyjne polegające na ogrzaniu produktu i prowadzi do usunięcia wody związanej chemicznie, która nie uległa zamrożeniu.

 

Po raz pierwszy  zastosowano go w latach 50-tych XX wieku w Stanach Zjednoczonych na zlecenie rządu, który zmierzał do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych w niezbędne składniki odżywcze produktów żywnościowych dla wojska i astronautów.

 

 

Obecnie proces liofilizacji wykorzystywany jest w produkcji  owocowych batoników - FRUPP. 









Większość osób, które je próbowały są zachwycone.


Co takiego powoduje, że każdy je uwielbia?







 

 

W ramach współpracy blogerskiej z poznańską firmą Celiko znaną z produkcji orzeźwiających granulowanych herbat przygotowywanych na zimno, ciasteczek, kawy,  kakao, itd. otrzymałam możliwość wypróbowania oraz podzielenia się z Wami moją opinią na temat chrupiącego batonika FRUPP. 










Jest to pierwszy i jedyny dostępny tego typu produkt otrzymany ze świeżych owoców, które zostały poddane procesowi liofilizacji by stworzyć ekologiczny, naturalny, niskokaloryczny batonik.


Sam fakt, iż jest to zdrowa przekąska zaskakuje każdego, nie wspominając o jego unikatowym wyglądzie...

Teoretycznie przecież słodycze to mnóstwo kalorii i cukru, a okazuję się, że w praktyce jest inaczej, co wyjaśnia w prosty sposób Producent.





Według producenta:


  • Liofilizowany baton owocowy: malinowy, truskawkowy i jabłkowy.

  • Pyszna i zdrowa przekąska będąca bogatym źródłem błonnika oraz doskonałą alternatywą dla wysokokalorycznych słodyczy.

  • Bez dodatku: konserwantów, tłuszczu i soli!

  • Maksimum smaku - minimum kalorii

  • Owocowy, smaczny, zdrowy

  • Świeże owoce i wyłącznie naturalne składniki 

  • To zdrowa alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek. Jeden baton to tylko od 35 do 37 kcal. 

  • Batoniki posiadają: błonnik pokarmowy, witaminy, pektynę owocową, trehalozę, minerały oraz antyoksydanty

  • Batoniki dostępne są w 3 wariantach smakowych: Chrupiące jabłko, Apetyczna malina, Świeża truskawka 

  • Baton jabłkowy zawiera 11% błonnika, nie zawiera soli ani tłuszczu a jego wartość energetyczna to 35kcal

  • Baton malinowy zawiera 15% błonnika, nie zawiera tłuszczu ani soli, jego wartość energetyczna to 37 kcal

  • Baton truskawkowy zawiera 8% błonnika, również nie zawiera soli ani tłuszczu a jego wartość energetyczna wynosi 37kcal








Moje spostrzeżenia:


  • Każdy batonik zamknięty jest szczelnie w dość trudnym do otworzenia opakowaniu

 

 

 

  • Batonik wyglądem przypomina zmielone, zamrożone owoce pozbawione wody

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Jest to chrupiąca, zdrowa, naturalna przekąska

  • Pozbawiona konserwantów

  • Nie posiada substancji żelujących

  • Do wyprodukowania 100g produktu wykorzystano 250g świeżych owoców w procesie liofilizacji

 

 

 

 

  • Batonik pozbawiony jest zapachów

  • Naturalny, świeży smak owoców

  • Każdy z batoników posiada tekturowe podstawki, na których widnieją wydrukowane przez Producenta ciekawostki - w każdym opakowaniu można przeczytać inną ciekawostkę

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Posiada naturalnie występujący w owocach błonnik pokarmowy, który sprzyja w walce z otyłością, obniża poziom cholesterolu we krwi, oczyszcza organizm z toksyn oraz poprawia perystaltykę jelit

  • Posiada Trehalozę - Cukier otrzymany ze skrobi, mniej szkodliwy dla płytki nazębnej, nie powoduje nagłego skoku glukozy we krwi

  • Posiada Witaminy z grupy B, A , C, E, kwas pantotenowy, kwas foliowy

  • Posiada pektynę owocową, czyli naturalną substancję żelującą 

  • Minerały - Potas, Magnez, Wapń, Żelazo, Fosfor

  • Zawiera przeciwutleniacze, które biorą udział w syntezie kolagenu oraz pozbywają się z organizmu wolnych rodników

  • Są smaczne, niskokaloryczne

  • Można chrupać je w niezmienionej postaci lub łączyć z jogurtem naturalnym 

  • Pozbawione są glutenu oraz innych substancji alergizujących

  • Świetna alternatywa dla słonych i kalorycznych przekąsek

  • Produkt idealny dla osób będących na diecie

  • Całkowicie bezpieczny, mogą spożywać go również dzieci

  • Cena: 2zł











 

 

 

 


 

 

 

Skład:














Oto sposób w jaki u mnie w domu spożywany jest FRUPP:

















 

 

Podsumowanie:


Batoniki FRUPP firmy Celiko są zdrową alternatywą kalorycznych słodkości. Każdy z nich zamknięty jest szczelnie w  mocnym opakowaniu, którego otworzenie sprawia pewien kłopot, ja za każdym razem by dostać się do batonika używam zębów :) Po dotarciu do wnętrza ukazuje nam się prostokątny, szczupły i bardzo lekki batonik. Wyglądem przypomina mi zamrożone a wcześniej zmielone owoce a gdy przyjrzymy się dokładnie jego strukturze możemy dostrzec jakby mikroskopijne cząsteczki lodu. Należy zaznaczyć tutaj, że batonik całkowicie pozbawiony jest wody. Ciekawe prawda? :) Ta fatamorgana jest spowodowana tym, że w procesie produkcji FRUPPA wykorzystano metodę liofilizacji o której pisałam na wstępie. Dzięki niej zachowane są również wszelkie wartości odżywcze składników.  Każdy z batoników posiada idealny, lekko kwaskowaty smak - naturalny dla owoców. Jest to kwestia gustu, ale ja lubię kwaśne. Każdy batonik bez wyjątku zdobył nasze serca. W szczególności za to, że pozbawione są konserwantów, sztucznych barwników, żelatyny oraz cukru. Ten ostatni został zastąpiony trehalozą, która działa mniej szkodliwie na płytkę nazębną i gorzej przyczynia się w powstawaniu próchnicy. Ponad to owoce, składnik batonika zawierają wiele dobroczynnych dla zdrowia związków, m.in. błonnik pokarmowy, witaminy, minerały, pektynę oraz przeciwutleniacze. Wszystko razem tworzy idealnie skomponowaną, zdrową, niskokaloryczną przekąskę. 

 Zamiast chipsów, paluszków czy czekoladowych batoników sięgam po FRUPPA i nie rośnie mi już tak gigantyczna D.... opsss Pupa ;) Zaznaczę tutaj, że się odchudzam...Znacie mnie pewnie już troszkę i wiecie, że od dawna czytam etykiety, skład produktów, w szczególności słodyczy, gdyż wolę wiedzieć co podaję mojemu synowi, bynajmniej też po to, żeby wiedzieć co spowodowało biegunkę lub uczulenie. FRUPPA bez obaw mogę mu podawać, bo wiem, że jest całkowicie bezpieczny, co najważniejsze - bardzo mu smakuje. Obecnie również ciężko ząbkuje a dość twardy batonik masuje jego dziąsełka dając ukojenie.


Kochani nie owijając w bawełnę - polecam ten genialny produkt! Jest zdrowy a zarazem tani, figury nie popsuje, humor i kondycję cery poprawi. Lepiej go podać dziecku zamiast czekoladowego batona, każdy z Was niech się o tym przekona! ;)





Zapraszam Was również do odwiedzenia Strony Internetowej producenta FRUPPA, gdzie znajdziecie wiele przydatnych informacji na temat tego jak i innych produktów tej marki.



Warto również polubić Fanpage'a Celiko na Facebooku.



Kochani, a Wy co myślicie o tym batoniku? Fajny produkt, prawda :)?

 


6 komentarzy :

  1. Jaka genialna konsystencja!:)
    Muszę kiedyś spróbować^^

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Laurka zjadła mi wszystkie batoniki, one sa genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. ....tylko czemu ja jeszcze ich nie jadłam.... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chciałam zaprosić na bloga. Tematyka to filmy, muzyka (filmowa i nie tylko), a także życie codzienne pisane wierszem. Myślę, że znajdzie się coś i dla dziecka, i dla dorosłego. W bocznym menu bloga jest też link do moich prac z dziećmi. Pozdrawiam, http://versemovie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Proszę nauczyć się stosowania słowa "bynajmniej" :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zostawienie po sobie śladu na moim blogu.
Obiecuję odpowiednio się odwdzięczyć za zamieszczony komentarz.
Zapraszam również do dodania mnie do obserwowanych oraz polubienia Fanpega OnlyYou na Facebooku.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...